Jarlahuset - Kv Provisorn

Jarlahuset är ett unikt ROT-projekt där en tidstypisk 70-tals byggnad har genomgått en omfattande ombyggnation. Resultatet är ett ljust och modernt kontorshus med en enastående, men väl dold innergårdsfasad, utformad likt en glasvas.

Jarlahuset var en omodern 70-tals byggnad med låg takhöjd och en trist plåtklädd innergård – inte ändamålsenlig för ett modernt och yteffektivt kontorslandskap. Byggnaden är Q-märkt då ytterfasaden är beklädd med kulturklassat tegel, signerat arkitekt Sture Frölén.  

Lösningen kan liknas en tratt, där ena sidan har en lutning. Det genererade ytterligare 800 kvm uthyrningsbar yta. Fasaden är konstruerad av prefabricerade limmade våningshöga glas – helt utan synliga profiler. Det ger ett ljusinsläpp som trollar bort den låga takhöjden och skapar en trivsam miljö. Varje våningsplan är cirka 2000 kvm med “tratten” som naturlig knytpunkt.

Projektet visar att det är möjligt att bygga en miljö- och energismart structural glazing fasad – utan att kompromissa med låga u-värden, välfungerande solavskärmning, säkerhet och ljudprestanda.

Hyresgästen attraherades av den lekfulla utformningen och har haft idéer om att projicera simmande hajar inne i Stockholms mest dolda ”fishtank”. Projektet belönades med det prestigefyllda ROT-priset 2013 samt Glaspriset 2014.

I år firar vi Jarlahusets 10-års jubileum, och vi har pratat med Probitas VD Samuel Borg om resan – läs mer här

ArkitektAros Arkitekter AB
BeställareProbitas AB
GeneralentreprenörNCC Sverige AB
Byggår 2010-2012
SystemFG LightWall
KontaktpersonLars Bengtsson