Jarlahuset - Kv Provisorn

Jarlahuset är ett unikt ROT-projekt där en tidstypisk 70-tals byggnad genomgick en omfattande ombyggnation. Resultatet är ett ljust och modernt kontorshus med en enastående, men väl dold innergårdsfasad, utformad likt en glasvas.

Jarlahuset var en omodern byggnad med låg takhöjd och en trist plåtklädd innergård –  inte ändamålsenligt som ett modernt och yteffektivt kontorslandskap. Lösningen blev en “inbyggd glastratt”, där ena sidan har en lutning för att ge ytterligare 800 kvm uthyrningsbar yta. Fasaden är konstruerad av prefabricerade limmade våningshöga glas – helt utan synliga profiler. Det ger ett ljusinsläpp som trollar bort den låga takhöjden och skapar en trivsam miljö. Varje våningsplan är cirka 2000 kvm, med “tratten” som naturlig knytpunkt. 

Jarlahuset har ett högt kulturhistoriskt värde och är Q-märkt. Därför bevarades ytterfasaden som är beklädd med kulturklassat tegel signerat arkitekt Sture Frölén. 

Projektet visar att det är möjligt att bygga en miljö- och energismart structural glazing fasad – utan att kompromissa med U-värden, välfungerande solavskärmning, säkerhet och ljudprestanda.

Hyresgästen attraherades av den lekfulla utformningen och har haft idéer om att projicera simmande hajar inne i Stockholms mest dolda ”fishtank”. Projektet belönades med det prestigefyllda ROT-priset 2013 samt Glaspriset 2014.

År 2022 firar vi Jarlahusets 10-års jubileum, och vi har pratat med Probitas VD Samuel Borg som berättar mer om resan – läs mer här

ArkitektAros Arkitekter AB
BeställareProbitas AB
GENCC Sverige AB
Byggår 2010-2012
SystemFG LightWall
KontaktLars Bengtsson