En dekad med Jarlahuset

Probitas VD Samuel Borg berättar mer

Det är snart 10 år sedan Jarlahuset stod klart – ett unikt ROT-projekt som ligger oss lite extra varmt om hjärtat. Byggnaden genomgick en total förnyelse mellan 2010–2012 för att bli en modern och flexibel kontorsbyggnad med en spektakulär, men väl dold innergård. Det var en spännande utmaning – att få göra något helt nytt samtidigt som resultatet var utslagsgivande för Probitas.  

Målet var att skapa en modern och trivsam kontorsmiljö – gå från myndighets- till mediehus, men samtidigt bevara husets karaktär. Jarlahuset var en omodern 70-tals byggnad med låg takhöjd och en trist plåtklädd innergård – inte ändamålsenlig för ett modernt och yteffektivt kontorslandskap. Byggnaden är Q-märkt då ytterfasaden är beklädd med kulturklassat tegel, signerat arkitekt Sture Frölén.  

Utgångsläget var speciellt; Samuel Borg var nytillträdd VD för Probitas – i efterdyningarna av finanskrisen, och stod plötsligt med ett tomt 70-talshus med omfattande underhållsbehov. Då husets hyresintäkter var den huvudsakliga inkomstkällan, krävdes ett högt tempo genom hela processen. “Det handlade om att våga satsa” säger Samuel och berättar att det var en stor investering för en liten fastighetsägare och församling. 

Konstruktion

Lösningen blev en “inbyggd glastratt”, där ena sidan har en lutning som genererade ytterligare 800 kvm uthyrningsbar yta. Fasaden är konstruerad av prefabricerade limmade våningshöga glas – helt utan synliga profiler. Det ger ett ljusinsläpp som trollar bort den låga takhöjden och skapar en trivsam miljö. Varje våningsplan är cirka 2000 kvm med “tratten” som naturlig knytpunkt. 

Då fasaden både svänger och lutar var det något av ett pussel att få ihop –  inte en enda glasruta är den andra lik. Samuel säger “Inom kyrkan brukar vi säga att man ska våga gå i tro – även om det är skönt med lite beräkningar… Det hjälpte Lars och hans kollegor till med, så att det gick att få till den här glasskapelsen.”   

“Det är en av de mäktigaste resorna man har fått göra i sitt liv – att ha kniven mot strupen och fundera på om allting ska sluta i en Hindenburg-katastrof eller som det nu blev: Det blev inte bara lyckosamt – det blev fantastiskt lyckosamt.”  

 Samuel Borg, VD för Probitas 

Från myndighetshus till mediehus

Målet, att gå från brun och beige myndighetsbyggnad till mediehus, och lyfta kvarteret ur dess anonymitet, kan utan tvekan beskrivas lyckat. Största hyresgästen är Spotify som hyr 11 000 kvm av huset och bedriver sin kärnverksamhet här. 

“Glastratten” är resultatet av ett fint lagarbete säger Samuel, och menar att det krävdes människor som Lasse Bengtsson från Fasadglas, Johan från Astadien och Viktor från Sweco med flera, för att våga göra något helt nytt. 

Provisorn har belönats med 2013 års ROT-pris för bästa ombyggnation, och år 2014 fick vi äran att ta emot Glaspriset tillsammans. 

 Samuel Borg är VD och koncernchef för Probitas AB som äger och förvaltar fastigheter i centrala Stockholm. Bolaget är en del av en koncern bestående av sex bolag verksamma inom fastighets-, hotell, värdepappers- och vårdbranschen. Probitas ägs av Immanuelskyrkans församling. 

 

Läs mer om projektet Jarlahuset – Kv Provisorn.