Kronprinsen

En av landets mesta kända och ikoniska byggnader, ”Kronprinsen” i Malmö, har fått en ny outfit. En ny fasad, i det närmaste identisk med originalet, på sammanlagt 15 000 kvadratmeter med bättre isolering och nya fönster har lagts utanpå den gamla. 2,5 miljoner klinkerplattor i fem blå nyanser har gett Sveriges femte högsta ”skyskrapa”, med sina 82 meter och 27 våningar en ny skrud.

Vid en kontrollbesiktning det upptäcktes att den gamla fasaden bokstavligen krackelerade och att en omfattande renovering relativt snabbt måste genomföras. Av de 30 olika anbud som levererades till dåvarande fastighetsägaren Akelius och huvudentreprenören NCC föll valet på Fasadglas.

– Vårt koncept är specialframtaget och unikt för uppdraget. Till att börja med var det viktigt att hitta rätt teknik för att limma klinkerplattorna så att de verkligen sitter fast. Där hade vi stor hjälp av limexperten Thim Petersson. Vi insåg också att det skulle bli en stor utmaning att få upp alla 1 600 fasadelement, vart och ett ca 10 kvadratmeter stort och 500–700 kilo tungt, utan att hyresgästerna skulle behöva utrymmas. De nya fasadelementen kopplades till den vertikala stommen eftersom bjälklagen inte är tillräckligt stabila, berättar Erik Stening, som tillsammans med Lasse Bengtsson och Johan Kling på Fasadglas tog fram konceptet och höll i uppdraget.

Elementmontage på räls

Den nya fasaden hänger utanpå den gamla.  Att montera alla infästningar i de vertikala stomväggarna möjliggjorde en unik montagemetod där vi kunde montera vertikala skenor längs fasaden som styrde de nya fasadelementen på ett säkert sätt från marken till sin plats på fasaden – utan att hänga fritt i kran. Detta gjorde montaget säkert och okänsligt för vind.

Montagemetoden i kombination med omfattande planering från beställare och byggare har gjort att hyresgästerna fått relativt lite obehag under renoveringen. Lägenheterna har även renoverats i samband med fasadbytet.

Testat för att hålla i alla väder

De nya fasadelementen är uppbyggda på en sandwichkärna, med en aluminiumram runt om. Bäraren av klinkerplattorna är en GRP-skiva (glasfiberarmerad plast) med ett limkoncept baserat på polyuretan och epoxy för att fungera flexibelt även vid till exempel transport och skiftande väderlek.

-Det var ett tydligt krav från beställare att de nya klinkerplattorna måste sitta extremt säkert. Vi har därför tagit fram limkoncept ihop med SIKA som vi testat både hos RISE och hos leverantör. Vi har genomfört kontinuerliga tester i vår produktionsanläggning i Hultsfred under hela produktionstiden, säger produktionschef Johan Kling

Fasaden är testad för väder och vind enligt EN 13830 på Reynaers anläggning i Belgien.

Projektering av fasaden var en minst sagt utmaning då det inte finns en enda delad klinkerplatta i hela projektet. Det går jämnt upp över allt, såväl kring fönster som i hörn.

Lämpar sig för miljonprogrammet

Erfarenheterna från projekt Kronprinsen öppnar möjligheter för framtida liknande insatser. Konceptet lämpar sig väl vid renovering av det eftersatta miljonprogrammet. Det passar dessutom utmärkt i kombination med det nya fasadsystemet bARK för att få ett lägre CO₂-avtryck och ett lägre pris.

ArkitektFOJAB
BeställareAkelius Fastigheter
GeneralentreprenörNCC
Byggår 2020-2022
SystemProjektunik lösning med sandwichkärna
KontaktpersonErik Stening, Lars Bengtsson & Johan Kling