Kronprinsen

Kronprinsen är en av Malmös mesta kända byggnader och var länge en av Skandinaviens högsta bostadsbyggnader – hela 27 våningar och 82 meter hög. I detta projekt har vi tillsammans med Fojab och NCC genomfört en omfattande renovering. 15 000 kvadratmeter ny fasad med bättre isolering och nya fönster, i det närmaste identisk med originalet från tidigt 60-tal, har monterats ovanpå den gamla. 2,5 miljoner klinkerplattor i fem blå nyanser har gett Sveriges femte högsta ”skyskrapa” en ny skrud. 

Vid en kontrollbesiktning upptäcktes att den gamla fasaden bokstavligen krackelerade och att en omfattande renovering var nödvändig. Av de 30 olika anbud som levererades till dåvarande fastighetsägaren Akelius och huvudentreprenören NCC föll valet på Fasadglas.

– Vårt koncept är speciellt framtaget och unikt för uppdraget. Till att börja med var det viktigt att hitta rätt teknik för att limma klinkerplattorna så att de verkligen sitter fast. Där hade vi stor hjälp av limexperten Thim Petersson. Vi insåg också att det skulle bli en stor utmaning att få upp alla 1 600 fasadelement, vart och ett ca 10 kvadratmeter stort och 500–700 kilo tungt, utan att hyresgästerna skulle behöva utrymmas. De nya fasadelementen kopplades till den vertikala stommen eftersom bjälklagen inte är tillräckligt stabila, berättar Erik Stening, som tillsammans med Lars Bengtsson och Johan Kling tog fram konceptet. Jonatan Mårtensson och Johan Jönsson höll i uppdraget. 

Elementmontage på räls

Den nya fasaden monterades utanpå den gamla. Genom att montera alla infästningar i de vertikala stomväggarna möjliggjordes en unik montagemetod där vi monterade vertikala skenor längs fasaden som styrde de nya fasadelementen på ett säkert sätt från marken till sin plats på fasaden – utan att hänga fritt i kran. Detta gjorde montaget säkert och okänsligt för vind.

Montagemetoden i kombination med omfattande planering från beställare och byggare möjliggjorde minimal störning för kvarboende hyresgäster under renoveringen. Lägenheterna renoverades även interiört i samband med fasadbytet.

Testat för att hålla i alla väder

De nya fasadelementen är uppbyggda på en sandwichkärna med en aluminiumram runt om. Bäraren av klinkerplattorna är en GRP-skiva (glasfiberarmerad plast) med ett limkoncept baserat på polyuretan och epoxy för att fungera flexibelt även vid till exempel transport och skiftande väderlek.

-Det var ett tydligt krav från beställare att de nya klinkerplattorna måste sitta extremt säkert. Vi har därför tagit fram limkoncept ihop med SIKA som vi testat både hos RISE och hos leverantör. Vi har genomfört kontinuerliga tester i vår produktionsanläggning i Hultsfred under hela produktionstiden, säger produktionschef Johan Kling.  

Fasaden är testad för väder och vind enligt EN 13830 på Reynaers anläggning i Belgien.

Projektering av fasaden var minst sagt en utmaning och en insats väl värd att nämna – det inte finns en enda delad klinkerplatta i hela projektet. Det går jämnt ut överallt, såväl kring fönster som i hörn. 

Lämpar sig för miljonprogrammet

Erfarenheterna från projekt Kronprinsen öppnar möjligheter för framtida liknande insatser. Konceptet lämpar sig väl för fastigheter i behov av renovering som till exempel byggnader från miljonprogrammet. Att renovera och inte riva är ett hållbart fastighetsförvaltande och ett sätt hedra historiskt värdefull arkitektur.

ArkitektFOJAB
BeställareAkelius Fastigheter
GENCC
Byggår 2020-2022
SystemProjektunik lösning med sandwichkärna
KontaktErik Stening & Lars Bengtsson