Kajplats 6 är årets stockholms byggnad 2022

Kajplats 6 - ett nytt landmärke

Kajplats 6 är Årets Stockholmsbyggnad 2022 när invånarna själva får bestämma. Stockholms stad har för 13:e året i rad arrangerat tävlingen Årets Stockholmsbyggnad.

Kajplats 6 är Liljeholmskajens högsta byggnaden med sina 26 våningar. Med en toppvåning som kan liknas en svävande glaskub, är byggnaden ett nytt landmärke som erbjuder en fantastisk utsikt över Årstaviken.

Att arbeta på hög höjd är alltid en utmaning. Det har varit en mycket spännande resa där vi tillsammans med Schüco har vidareutvecklat och specialanpassat UDC80-systemet som är en structural glazing-lösning, helt unik i sitt slag. Kajplats 6 är ritat av Ripellino Arkitekter och byggherre är JM. Läs mer om projektet här.

 

Juryns motivering lyder följande:

”Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda höga hus längs vattenlinjen vid Liljeholmskajen. Det stora landskapsrummet vid Årstaviken ger utrymme att bygga på höjden och byggnaden har just genom sin höjd slanka och fina proportioner. Glasvolymen längst upp är en markör i form av en restaurang som skiljer ut detta hus från de andra i raden. Glädjande att allmänheten ges möjlighet besöka denna och blicka in över staden.”

Läs mer här: https://vaxer.stockholm/tema/arets-stockholmsbyggnad/