Lansering av CO₂-vänliga fasadsystem i trä för innovativ arkitektur

bARK Timber Facade System

Med siktet inställt på en hållbar samhällsutveckling har vi lanserat ett nytt fasadkoncept – bARK Timber Facade System. Systemet produceras av svensk certifierad skog och är både miljövänligt och kostnadseffektivt. Detta har genererat en ny målsättning – under 2022 ska minst hälften av alla fasader som installeras av Fasadglas vara baserade av trä.

Systemen kommer i två utföranden – bARK Stick (platsbyggda partier) och bARK Module (prefabricerat fasadsystem), och är tillverkade av svensk certifierad skog på vår egen anläggning i Hultsfred. Med bARK Timber Facade System kan vi hjälpa våra kunder att minska det totala koldioxidavtrycket. Det beror delvis på materialet i sig – trä är ett förnyelsebart material, men även den lokala produktionen, kortare transportsträckor, minskat spill och minskad materialhantering. 

– Normalt sett jobbar man mycket med aluminium i branschen, och ofta kommer materialet från stora tillverkare ute i Europa. Vi minskar användningen av aluminium och går över till trä, vilket är en stor förändring inom branschen. Det är nästan lite konstigt att det här inte har skett tidigare eftersom trä både är mer miljövänligt och billigare. Dessutom finns det oändliga designmöjligheter, säger Erik Stening, Marknad & Försäljningschef

Träfasader för innovativ arkitektur

Det senaste året har vi arbetat intensivt för att utveckla träsystem av hög kvalitet. Den främsta utmaningen har varit att hantera träets egenskaper i form av fukt och brandrisk. Detta har vi löst genom att använda olika typer av ytbehandling samt minimera exponerat ändträ. Formstabilitet uppnås genom att uteslutande använda limträ. Fasadsystemen går lätt att anpassa efter specifika krav och ger därmed oändliga designmöjligheter. 

– Utöver att vara miljövänligt och kostnadseffektivt så har träfasaderna fördelar ur ett designperspektiv. Du kan bearbeta trä i fler dimensioner jämfört med aluminium och stål. CNC-tekniken öppnar möjligheten för olika former och strukturer. Som arkitekt får du betydligt större frihet i din design, säger Erik Stening.

Hur påverkar valet av material ditt projekts totala koldioxidavtryck?
Läs mer om våra system här och kontakta oss för mer information. 

bARK Timber Facade System

Det ska bli spännande att se hur fasadsystemen tas emot och vilka kreativa lösningar aktörer i branschen tar fram.

Erik Stening
Marknad & Försäljningschef